Friday, 24 February 2012

MULA : Bola Baling

Spide taktau kenapa ada perkataan mula tu . Masa mula-mula bukak terus jer ada . *tipu* Spide taktau lah kenapa Spide letak menatang tu . huhu

Senah main bola baling tapi Senah main baling jer . Yelaa, dah nama pun bola baling mesti lah baling . Takkanlah Senah nak sepak pulak yer tak? haish . Tapi Senah memang betul-betul tak reti main lah . Nasib baik ada orang yang baik hati mengajar Senah . Huish . terima kasih yer! akak-akak tu semua baik-baik . tak tipu punya!


Tu sedikit luahan hati daripada seorang makhluk bergelar remaja . Entri ini tiada motif . cuma mahu memenuhkan bilangan entri . Sebab sebenarnya Spide sedang bertarung dengan hari . Sekarang dah hari yang ke 24 dalam bulan ini . tapi entri belum sampai 20 . Jadi, Spide taknak kalah dengan  hari . Spide cuma menang masa bulan Disember tahun lepas jer . haha . Sedih . Bulan lepas Spide kalah . T_T

Spide memang selalu bertarung . Sebab tu kekadang runsing bila blog tak update . hihi . Nasib baik masih ada kesempatan waktu untuk update .


Sebelum nie memang Spide tak update pun . Sebab memang takde masa! Nama jer budak sekolah, tapi memang takde kekangan masa! Pagi sekolah sampai 2.40 . Pastu pergi latihan bola baling *sukanya!*. balik jer dah petang . jadi memang penat sesangat lah . Malam nak relax . kalau ada kerja sekolah, tak dapat lah rest . Kalau takde, memang rest sesungguh-sungguhnya! haha~


Semalam lagi dahsyat! Pagi pergi sekolah macam biasa . Balik petang sebab ada latihan . Pastu petang tu dapat rehat sekejap . Pukul 6 keluar pergi rumah kawan sebab kitorang nak siapkan pembentangan . cadang nak balik pukul 7 . Tapi buat punya buat, leka punya leka, gelak punya gelak, dah pukul 8.45! Memang terperanjat gila lah . Pastu balik rumah kawan hantar . Fuh, nasib baik ayah Spide tak marah . nasib baik lah sebelum keluar tu Spide dah bagitau dulu, kalau tak,,,,,,, memang kena sehabis-habisnya lah ! hoho .


Esok pulak . Kengkawan Spide nak ke Seremban! *bestnya* Spide teringin nak ikut . Tapi Spide taktau lah dapat ikut ke tidak . Kena mintak kebenaran dulu . hehe . Kalau dapat, INSYAALLAH Spide post gambar *kalau ada* . Tapi Spide tak berjanji yer . Sebab kengkadang Spide malas nak upload . wakakakaka ..



Sekian, tu jer yang Spide nak cerita hari nie  .

Assalamualaikum......


Wednesday, 22 February 2012

Tuesday, 21 February 2012

Bermula dari pasif kepada sedikit aktif

Siapakah orang tu?
Spide lah orangnya .
haha

Dulu, Spide memang tak rajin bersukan.
Masa form 1, tak pernah masuk apa-apa pun .
Masa form 2, barulah ada sikit.
Tu pun satu jer . Spide masuk LONTAR PELURU .
Wah, macam tak caye je kan . Ramai gak orang tak caya .
orang macam Spide nie, larat ke angkat peluru tu?
laratlah! hoho . Dapat medal lagi tu . haha *macam belagak je*
Patutnya dapat no 1,,
tapi rombak balik, dapat no 3 . haha~
Sedih....... *padan muka*

*inchik google punya gambar*

Masa form 3, ingatkan nak masuk LONTAR PELURU jugak .
Tapi tak dapat . T_T
Spide dapat masuk pasukan FUTSAL PEREMPUAN masa hujung tahun .
okaylah, daripada takde . hehe

*futsal perempuan ye, bukan futsal ayam*

Masa form 4, sekarang nie lah .
Spide mula sikit-sikit .
Hari tu, main badminton .
Sekarang nie, main bola baling .
First time main bola baling!
Neves jugak rasanya . >.<
Esok, nak masuk olahraga .
okaylah tu ,
kita mula secara kecil-kecilan .
haha~
dah macam berniaga pulak .

*masih milik inchik google*

oklah, dah banyak merapu ....
perasan sesuatu tak?
cara Spide menulis entri dah lain
kalau dulu terus menerus,
sekarang kebawah-bawah .
Apa?
Tak perasan?
Sampai hati .... T_T

haha~ TATA semua .

silalah komen kalau nak . ^_^

dua baris pantun untuk anda ,,

Terima kasih daun keladi,
silalah komen lagi ....

Sekian, terima kasih ...
Pantun tak berapa sesuai . haha~


Assalamualaikum...........


Monday, 20 February 2012

Malam ini terasa sepi .....

Malam yang penuh syahdu ..
kenapa Spide kata syahdu?
Entahla, Spide pun tak pasti ...
Yang pastinya,
malam nie memang sepi....
Angin seperti tidak memunculkan diri....
Yang terdengar hanyalah bunyi motor yang dimodified oleh insan-insan bergelar remaja....
Waktu begini,
memang sesuai untuk kita kenangkan kembali....
kesilapan yang pernah kita lakukan....
lebih afdal lagi, kita memohon keampunan daripada Allah....


Waktu-waktu macam nilah,
Spide mula teringat pada sesuatu....
Insan yang membuka mata Spide.....
Iaitu ayah Spide.....
Dia memberi petunjuk kepada Spide...
bahawa kucing juga makhluk Allah....
Sejak kecil lagi,
ayah Spide ajar menyayangi binatang...
Syukur Alhamdulillah...
Sifat itu masih berkekalan sehingga sekarang...



Waktu begini...
Spide teringat cinta hati Spide yang pertama....
Sungguh comel! 
Waktu tu, Spide baharu darjah 2 .
spide mintak kat ayah Spide, nak bela kucing....
Ayah Spide diam jer ....
Lepas tu, dia keluar rumah....
Bila dia balik, dia bawak balik kucing...
masa tu, Spide rasa...
dunia nie sungguh indah.....
Warna dia cantik....
Bulu putih bertompok kelabu...
ayah Spide jumpa dia di tengah jalan....
Spide namakan dia Tompok....

*lebih kurang sama*

Tapi sayang,
Spide bergembira dengan Tompok hanya sekejap....
Akhirnya dia mati dalam keadaan lumpuh...
Kesiankan....


Tompok,
terima kasih....
kerana datang dalam hidup saya...
walaupun seketika......
tapi,
Tompok dah memberi sinaran dalam hidup saya......
tiada pengganti dirimu wahai sayangku .....
sebabnya....
setakat nie.....
saya belum memiliki kucing bertompok macam awak.....
yang saya ada hanyalah berbelang....



Saat ini,
air mata hampir terjatuh dari kolamnya,
tapi,
saya tahan dengan simen *merapu* .........
supaya .......
saya tak sedih atas ketentuan Allah....


Sekian, terima kasih.....
kerana membaca sajak.....
yang tak menyerupai sajak ini.....



haha~


p/s : part yang menitis airmata tu tipu jer ... haha~

Ichie : Susah lah mahu update blog . mouse dah rosak . haish  -,-'

Saturday, 18 February 2012

Tips menjadi parent yang baik ...

Gambar dibawah adalah contoh menjadi parent yang baik . >_<




haha XD anak dia bijak




sumber : Oh! Lawak

Ingatlah !

Ingatlah,
jika dimarah kamu DIAM .......


Ingatlah,
jika difitnah kamu SENYUM ........


Ingatlah,
jika dikeji kamu KETAWA........



Dan Ingatlah,

dengan berbuat demikian ....


kamu tergolong dalam kalangan


orang SOUND TROUBLE ......






P/S : mengganggu lah garisan hitam kat gambar tu, kan? Spide taktau nak buang macam mana . haha~

Friday, 17 February 2012

Ada berani? Tengoklah gambar nie...

Apa yang menarik tentang gambar nie??? Nak tahu tengoklah sendiri ...


AMARAN KERAS : Dilarang tengok gambar di bawah ketika sedang minum air, takut tersedak nanti ....

Nak tahu ke gambar apa???

Gambar nie ha....
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V


tadaa !!! comel tak?



haha ... bukan gambar nie lah ... nie saje je dijadikan selingan . yelah, takut korang terperanjat je kalau tengok gambar kat bawah nie .... hahahaha


V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
tunggu sikit je lagi....
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
sikit je lagi.... nak sampai dah ...
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
^_^
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
okey, sila bersedia....
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V

TADAAA !!!!





korang nampak sape kat tingkap tu? seram ke? hehe


Hati-hati yer, lagi-lagi waktu macam nie .... SELAMAT BERBLOGGING !!!