Monday, 20 February 2012

Malam ini terasa sepi .....

Malam yang penuh syahdu ..
kenapa Spide kata syahdu?
Entahla, Spide pun tak pasti ...
Yang pastinya,
malam nie memang sepi....
Angin seperti tidak memunculkan diri....
Yang terdengar hanyalah bunyi motor yang dimodified oleh insan-insan bergelar remaja....
Waktu begini,
memang sesuai untuk kita kenangkan kembali....
kesilapan yang pernah kita lakukan....
lebih afdal lagi, kita memohon keampunan daripada Allah....


Waktu-waktu macam nilah,
Spide mula teringat pada sesuatu....
Insan yang membuka mata Spide.....
Iaitu ayah Spide.....
Dia memberi petunjuk kepada Spide...
bahawa kucing juga makhluk Allah....
Sejak kecil lagi,
ayah Spide ajar menyayangi binatang...
Syukur Alhamdulillah...
Sifat itu masih berkekalan sehingga sekarang...



Waktu begini...
Spide teringat cinta hati Spide yang pertama....
Sungguh comel! 
Waktu tu, Spide baharu darjah 2 .
spide mintak kat ayah Spide, nak bela kucing....
Ayah Spide diam jer ....
Lepas tu, dia keluar rumah....
Bila dia balik, dia bawak balik kucing...
masa tu, Spide rasa...
dunia nie sungguh indah.....
Warna dia cantik....
Bulu putih bertompok kelabu...
ayah Spide jumpa dia di tengah jalan....
Spide namakan dia Tompok....

*lebih kurang sama*

Tapi sayang,
Spide bergembira dengan Tompok hanya sekejap....
Akhirnya dia mati dalam keadaan lumpuh...
Kesiankan....


Tompok,
terima kasih....
kerana datang dalam hidup saya...
walaupun seketika......
tapi,
Tompok dah memberi sinaran dalam hidup saya......
tiada pengganti dirimu wahai sayangku .....
sebabnya....
setakat nie.....
saya belum memiliki kucing bertompok macam awak.....
yang saya ada hanyalah berbelang....



Saat ini,
air mata hampir terjatuh dari kolamnya,
tapi,
saya tahan dengan simen *merapu* .........
supaya .......
saya tak sedih atas ketentuan Allah....


Sekian, terima kasih.....
kerana membaca sajak.....
yang tak menyerupai sajak ini.....



haha~


p/s : part yang menitis airmata tu tipu jer ... haha~

Ichie : Susah lah mahu update blog . mouse dah rosak . haish  -,-'

0 komen terhebat!: