Saturday, 31 March 2012

Makanan kegemaran Rasulullah S.A.W

Info nie Spide dapat dari facebook seorang blogger . hehe . Harapnya dapat menambahkan lagi ilmu pengetahuan kita semua . ^___^


1.  Barli - bagus untuk demam jika dibuat sup.

2.  Kurma - Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.

3.  Buah Tin - Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.

4.  Anggur - Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut.

5.  Madu - Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit-birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminum waktu pagi dengan air suam.

6.  Tembikai (Segala jenis) - Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karakter dan wajahnya.

7.  Susu - Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi.     Menguatkan belakang, memperbaiki otak, memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.

8.  Cendawan - Baik untuk mata, perancang keluarga.

9.  Minyak Zaitun - Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.

10. Delima - Membersihkan tubuh dari syaitan dan bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Cuka - Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (trend yang popular di restoran Itali)

12. Air - Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah     mendapat sakit pada hati . 






Sekian terima kasih. =^_^=


*silalah copy kalau nak. jangan lupa tag Spide sekali . haha*




*mohon blogger tu tak marah Spide copy nie dari fb dia. hehe*




            p/s : korang suka yang mana? meh, kongsi dengan Spide . Spide suka buah anggur sangat-sangat!



Bertungkus lumus!!!!

hohohoho . lama nya Spide tak update .... rindunya kat blog nie .....



******

Spide bagi laluan pada labah-labah tu nak lalu . haha~ . Maklumlah, lama tak update, konfemlah ada labah-labah, ye tak?

Sekarang nie Spide tengah """""bersenang-lenang"""""" menyiapkan nota sejarah yang begitu banyak . hahahaha~ . 

Spide dah masuk bab 2, tapi kena siapkan bab 3 sekali . Nasib baik bab 2 dah nak habis . Dah nak habis? hehe . Takdelaa . Baru je mula . Wahahaha . tinggal beberapa bab kecil , iaitu :::::  


  • Peningkatan sosial
  • Sains dan teknologi
  • Seni bina
  • Bahasa dan kesusasteraan
  • Sistem sosial
  • Sumbangan tamadun
  • Kemunculan agama dan ajaran utama dunia

Ha, sikit je kan? -.-'' 

Takpelah, lagipun setiap tajuk kecil tu, sikit je yang nak kena buat . cuma empat tamadun . hehe *yang sedang atau sudah belajar di tingkatan 4 mungkin faham*

Hoyea!!!! Doakan lah Spide buat cepat-cepat yer . Spide pun taknak tangguh-tangguh kerja lagi . Susah nanti! hehehe


Oklah, sebelum Spide mengundur diri, Spide bagi satu link anime . tengoklah yer . Spide pun baru tengok sikit . Tak habis lagi . hehe . 



p/s ::: ada orang kata best! ^___^

Monday, 26 March 2012

Video baru dari TY production

Ini video terbaru dari TomYam Production 




korang layankan je video nie . Yang nie pun best jugak! Pelakon yg sama . hahaha


*lamanya tak update. rindu sesangat!!!!*

*nak join GA, tapi lupa . =o=''   *




SEKIAN TERIMA KASIH........



^________^



Monday, 19 March 2012

Awan Nano PARODY by TomYam Production

Korang harus tengok nie!!!! Kenapa harus tengok? Sebab video parodi nie best gila! memang terbaik!

Nak lagi best??? Pelakon dia kawan Spide sendiri!!!!! Kawan sekelas lagi tuh! :D

Spide nak cakap, yang Spide bangga sangat dengan diorang .... Sebab mampu buat video macam nie . hahaha . :D

dah la, cakap banyak pun tak guna . Korang tengok jer okay! ^_^




Best kan? terbaik gila!!!

yang jadi hafiz tu nama dia Shazrül MÖhd İsa

yang jadi bapak hafiz tu nama dia Mohd Alif Hakimi

yang jadi brader main gitar n judi tu nama dia Shafiq Kamaruddin


TO TOMYAM PRODUCTION ::::::
Spide harap korang buleh memperluaskan lagi TOMYAM PRODUCTION korang nie . ahahhaha



Sekian terima kasih :)





Friday, 16 March 2012

Khas untuk Ieyra Ghani

*bunyik drum*




tadaaaa !!!!!!


ieyra, maaf lah kalau gambar HEO YOUNG SAENG awak tu terbesar or tak brape kemas saya susun . Tadi laman web tu buat hal . Jadi Spide guna software Spide sendiri untuk letak gambar tu . Nasib baik sebelum nie Spide nak buat draf ID CARD awak . jadi, Spide cuma perlu tukar gambar jer . hehe


Sekian terima kasih . harap awak sudi terima . ^_^






Idea Muncul Bila.......

 
......laptop dah pun di shutdown

 
......tengah makan dengan berselera

 
......tolong mak beli barang kat kedai







TAPI KENAPA??????????????????


 
idea tak muncul masa tengah online ??!!

 
*ini gambaran Spide*

 
*ini gambaran idea*



haha . Idea takde lah nak update . So, Spide tulis menda cenggini . Ada terjadi kat korang tak? 

Ichie : entri yg pelik . :D

Kucing yang kejam!

 
*cepat makan sementara mak kau pergi join mesyuarat tingkap!*



:P

Thursday, 15 March 2012

Bila Makcik Senah mula mengedit....

Assalamualaikum....
Wah, sudah lain ya dunia blogger *apa yg lainnya?* ... Lama tak update . hehe . Rindu sesangat...

Sekarang nie Spide ada kerja yg tak penting pun sebenarnya ... Spide suka edit gambar . hehe . Memang tak penting, tapi Spide suka ! ^_^

Spide tahu pasal edit nie dari page Meitantei Conan . Best woo dia edit . lawa-lawa pulak tu . hehe . Spide edit ID card . Nak tengok? jap yer, Spide upload . Sikit jer tau, tak buleh tunjuk banyak-banyak . :P






Gambar atas tu SPide pilih secara random yer . kawan-kawan yang Spide tak letak tu, maaf lah yer . Nanti Spide buat ID card jugak untuk korang . hehe . *senyum tunjuk gigi*

Yang nie Spide buat khas! haha . 

yang kat bawah nie untuk blogger :

Spide buat untuk kak Lyssa ! hehe : D  .  Kak Lyssa suka
kaler pink, kan kan? ^_^ . Harap kak Lyssa suka . haha~

Spide buat khas untuk ili sebab ili selalu masuk blog Spide ! ^_^ 
terima kasih yer ili . 



Ada sesapa yang nak Spide buatkan? boleh jer . Cuma perlu bagitau warna, nama, dan gambar . Gambar nak letak gambar awak sendiri pun buleh . ^_^


Sekian terima kasih. ....


Ichie : kerja sekolah tak sentuh lagi!!!! teruk betul . haha



Ada tak sesiapa nak tahu kenapa ada nama Senah .??? haha~



Saturday, 10 March 2012

Minggu exam!

Minggu lepas, Spide memang tak berkesempatan nak update langsung!!

Sebab exam, lagipun tu ujian pertama . So, kena buat elok-elok . Sebab cikgu Spide kata dia akan rombak kelas balik . Spide taknak turun kelas!

asyik google aje .....

Lagipun, line internet tak elok! Asyik merah jer! Bengang betul ....


Tu je Spide nak bagitau . Sekian terima kasih . haha~ . ^_^